MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2017-02-26 Magyar Idők

A gyűjtés négy éve alatt a védett és fokozottan védett növényekre, illetve más, fontos szerepet betöltő fajokra koncentráltunk - tudtuk meg Török Katalintól, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársától. (A projekt a Növényi Diverzitás Központ, az MTA Ökológiai Kutatóközpont és az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága együttműködésével valósult meg.) - A Magyarországon vadon élő mintegy 2200 magasabb rendű, úgynevezett edényes növény közül majdnem 1800 faj magja lehet alkalmas hosszú távú hűtéses tárolásra. *Ötvös Zoltán - Magyar Idők (02.25 - 31. oldal)
[Magtár (02.26) magyaridok.hu]

2017-02-21 InfoRádió
Mintát vettek a Balaton üledékrétegéből

A Balatonon képződött harminc centi vastag jég könnyítette meg az MTA kutatóinak munkáját, hogy a Balaton üledékrétegéből mintát vegyenek. Az akár 17 ezer éves minták segíthetnek a klímaváltozás folyamatának megértésében is. Tóth Mónikát, a Balatoni Limnológiai Intézet hidrozoológusát hallják. Címkék: jég, lék, üledék, északi part, déli part, minta, radiometrikus, kormeghatározás - InfoRádió (02.21-11:56 (hossza: 1 perc))

2017-02-15 hirbalaton.hu

A Balaton üledékének vizsgálatára expedíciót szerveztek a jégre a MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézetének, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoportjának és az MTA Atommag Kutató Intézetének munkatársai. A tudósok által begyűjtött adatok hozzájárulhatnak a közelmúltban lejátszódott éghajlati változások megismeréséhez.

A kutatók kihasználták, hogy hosszú évek enyhe teleit követően, idén a Balaton jege 30 cm körüli vastagságúra hízott és a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság munkatársaival együttműködve, tanácsaikat megfogadva, három napig dolgoztak a Balaton jegén, Balatonudvari és Balatonszárszó között....

2017-01-24 inforadio.hu, InfoRádió

Címkék: őshonos növények, visszatelepítés, hasznosítás, kutatások, eredmények, Török Katalin, tudományos főmunkatárs, MTA, Ökológiai Központ, projekt, vadonélő növények, Növényi Diverzitás Központ, fajmeghatározás, labormunkálatok, tárolás, folyamatok - InfoRádió (01.24-19:23 (hossza: 8 perc))

Magbank (01.24-13:56 (hossza: 3 perc)) InfoRádió

Jöhet akár katasztrófa is - itt őrzik a magyarországi növények génjeit (01.24) inforadio.hu

2017-01-20 Otthon
Kultúra

Télen csendes, eseménytelen a kert, de korántsem unalmas, főleg ha hóesésben, vagy egy szikrázó hideg napon fedezzük fel a vácrátóti botanikus kert szépségeit. És nem csupán a romantikus tájképi kert örökzöld növényeit, hiszen az üvegházakban pálmák, orchideák és broméliák feledtetik velünk a telet. www.botanikuskert.hu - - MALCZEWSKI, JACEK: THANATOSZ, NEMZETI MÚZEUM, POZNAN - SZINYEI MERSE PÁL: PATAKPART, KOVÁCS GÁBOR GYŰJTEMÉNY, BUDAPEST - Otthon (01.20 - 22. oldal)

2017-01-14 mno.hu

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak részvételével végzett megfigyelések bebizonyították, hogy a fák sokkal több titkot őriznek, mint gondolnánk. Az éj leple alatt mozogni kezdenek, és nemcsak lágy szárú leveleiket, de fás száraikat is fel-le emlegetik. Ezt mindeddig senkinek sem sikerült bizonyítania a világon, az áttöréshez egy modern módszer merőben újszerű alkalmazására volt szükség. A növények mozgása mindig is ámulatba ejtette az embereket. - mno.hu (01.14)

2017-01-11 index.hu

Az elmúlt 50 évben átlagosan kb. 1 fokot melegedett a Duna vízhőmérséklete - mondta az Indexnek Kiss Keve Tihamér, az MTA ÖK Duna-kutató Intézetében dolgozó professor emeritus. Ez nem csak a klímaváltozás eredménye; többek között a hőerőművek ipari szennyvize is melegíti a folyót, nem beszélve a paksi atomerőmű 30 fokosan visszabocsátott hűtővízéről, mely önmagában is komoly mennyiség: kisvíz idején a teljes vízhozam 6-8 százaléka.

2017-01-11 Magyar Nemzet
A fák éjszaka titokzatos mozgásba kezdenek

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak részvételével végzett megfigyelések bebizonyították, hogy a fák sokkal több titkot őriznek, mint gondolnánk. Az éj leple alatt mozogni kezdenek, és nemcsak lágy szárú leveleiket, de fás száraikat is fel-le emelgetik. - A növények mozgása mindig is ámulatba ejtette az embereket. Ez nem csoda, hiszen klasszikus értelemben épp a mozgás képessége különböztette meg a korai kultúrákban élő, tudományokkal nem foglalkozó emberek számára a növényeket és az állatokat. MOLNÁR CSABA - Magyar Nemzet (15. oldal)

2017-01-09 zaol.hu, vaol.hu, veol.hu

Műholdfelvétel a viharos Balatonról: A Január 7-én, szombaton délelőtt készült Landsat 8 műholdfelvételen látszik, hogyan tör fel a szilveszter körüli első jég a Balatonon.

A tavon keresztülhúzódó fehér vonaltól északra nyílt víz, a vonaltól délre még álló, repedezett jég figyelhető meg - írja nekünk Zlinszky András, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa.

veol.hu

2017-01-05 mta.hu, origo.hu, hvg.hu

A New Scientist év végi összeállításában a gravitációs hullámok felfedezése, az AlphaGo történelmi győzelme és a három szülőtől származó gyerek mellé bekerült egy tudományos eredmény, melynek létrejöttében az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársának is fontos része volt. A New Scientist korábbi cikke a témában, melyben Zlinszky András is megszólal, a kutatók infravörös lézerszkennerrel vizsgálták, mi történik a fák lombjával, ha leszáll az éj.
Magyar kutatóknak köszönhető az év egyik legizgalmasabb tudományos híre origo.hu
A világ egyik legizgalmasabb kutatásán magyarok is dolgoztak hvg.hu

2016-12-10 hirbalaton.hu

Friss vizsgálatok igazolták, hogy a fák ágai és levelei éjszaka akár tíz centiméterrel is lejjebb ereszkednek - erről Zlinszky András, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének biológus-kutatója beszélt a köztelevízió "Mindenki akadémiája" című műsorban. A balatoni biológus egy osztrák kutatócsoport munkájába kapcsolódott be, melynek során növények biokémiáját vizsgálták hiperspektrális lézerszkenner segítségével.

2016-12-08 templetonprogram.hu

Vajon hogyan változna az élelmiszerboltok kínálata, ha eltűnnének a beporzók? És mi történik, amikor alszanak, vagy épp "elindulnak" a fák? Hogyan vizsgálható a rovarok látása? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ az MTA Ökológiai Kutatóközpont idei Kutatóhelyek Tárt Kapukkal rendezvényén, melynek fő témája az Oknyomozó ökológia volt.
A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolodó ismeretterjesztő előadássorozatra november 22-én került sor, melynek keretében Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow-nk is előadadást tartott "Kivilágított hidak mint összetett ökológiai csapdák" címmel.

2016-12-08 greenfo.hu

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának főigazgatója mutatta be a Nemzeti Víztudományi Programot ma a Debreceni Hidrobiológus Fórumon. A víz életünk meghatározó része, egyik legfontosabb elemünk a környezetben. Éppen ezért nagy öröm, hogy a Debreceni Egyetemen ilyen sokan foglalkoznak hidrobiológiával, ennyire sikeres a képzés, illetve ilyen jelentős érdeklődésre számot tartó szakmai rendezvénynek ad otthont, mint ez a találkozó - fogalmazott köszöntőjében Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja. A 2016-os fórum legfontosabb témája a Nemzeti Víztudományi Program volt, melyről Báldi András tartott előadást.

2016-12-07 Innotéka
A Balaton volt az első téma

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében mutatták be az MTA vízprogramjának első eredményeit. A programot a hazai víztudományi kutatások nemzetközi élvonalba emelése, a kutatások hálózatba szervezése céljából indította el tavaszi közgyűlésén az Akadémia. Lovász László, az MTA elnöke bevezetőjében azzal indokolta a program elindítását, hogy a víz, légköri, földfelszíni és felszín alatti megjelenését is beleértve, a klímaváltozás legfontosabb közvetítője és indikátora. - Innotéka (40. oldal)

2016-11-30 Békés Megyei Hírlap
Túravezetés a Csanádi pusztákon

A másik terepi túrán az MTA Ökológiai és Botanikai Intézetének hagyományos ökológiai tudás kutatócsoport tagjai vettek részt. Őket a mocsárlegeltetés érdekelte. *Cs. I. - Békés Megyei Hírlap (2. oldal)

2016-11-30 ÚJBUDAI MOZAIK - ÚJBUDA TV

Az ÚJBUDA TV az ÚJBUDAI MOZAIK című műsorban tudósított az MTA Duna-kutató Intézetében tartott Oknyomozó Ökológia című tudomány népszerűsítő rendezvényről. A műsorban interjút adott Engloner Attila intézetigazgató és Kálmánczhelyi-Farkas Alexandra, tudományos segédmunkatárs, kommunikációs felelős is.

2016-11-24 ujbuda.hu

A Magyar Tudomány Ünnepén tartottak nyílt napot a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Központjának Duna-kutató Intézetében a Karolina úton. Az érdeklődők előadásokon, filmvetítéseken informálódhattak a központban zajló tudományos munkáról, megnézték a laborokat, a berendezéseket, interaktív foglalkozásokon pedig az oknyomozó ökológusok világába is betekinthettek.
Az MTA Ökológiai Központjának nyílt napjára több kerületi iskola diákjai is ellátogattak. Az eseményen megismerhették a Duna élővilágát, a kutatás módszereit, halhattak a tisztuló folyóban újra megjelenő kérészekről, a Duna virágzásáról, és megtudhatták milyen gazdag élővilág képes kifejlődni egy két hétig létező, városi pocsolyában.
Az MTA Duna-kutató Intézetének igazgatója, Engloner Attila elmondta, a nyílt napokon nem csak az intézet tevékenységét, működését, laborjait, berendezéseit akarják megmutatni, de bíznak abban, hogy a jövő kutatói, ökológusai az itt szerzett élmények alapján választják ezt a pályát.

D. B. S.

2016-11-24 turistamagazin.hu

A méhekről, az ugróvillásokról, az invazív rákokról, a dunavirágokról, folyóink, erdeink ökológiájáról tudhattak meg sok új információt azok, akik ellátogattak a Magyar Tudomány Ünnepén az MTA Duna-kutató Intézetébe.
Szinte már kellemetlenül éreztem magam néhány perccel azt követően, hogy beléptem a Karolina út 29-ben tartott nyílt napra, mert egyszerre csinos és okos, felkészült, ifjú tudóshölgyek, doktoranduszok vittek egyik laborból a másikba. Zavarodottságomon csak az segített, hogy láttam, ez a jól szervezett kíséret és a nagyon kedves fogadtatás nemcsak nekem, újságírónak járt ezen a napon a Duna-kutató Intézetben, hanem mindenkinek, aki érdeklődőként eljött a rendezvényre.....

2016-11-22 innoportal.hu

Összesen öt akadémiai kutatóközpont is található azok között a konzorciumok között, amelyek összesen mintegy 28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el az NKFI Alapból - számolt be az eredményekről honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A támogatott 26 konzorciumi projektjavaslat közül az MTA Természettudományi Kutatóközpont négy, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont, valamint az MTA Ökológiai Kutatóközpont kettő-kettő, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, valamint az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont pedig egy-egy kidolgozásában vett részt.
Az MTA kutatóközpontjainak részvételével támogatást elnyert konzorciumok és témák:
.....
Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont; Országos Közegészségügyi Központ; Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont; Smaragd GSH Környezetvédelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Magas nyomelemtartalmú öntözővíz hatása a talaj-növény rendszerre, továbbá a közvetlen emberi táplálkozásra szánt élelmiszer-alapanyagok minőségére
......
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ; Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont; Optimal Optik Optikai, Elektronikai és Finommechanikai Tervező és Fejlesztő Kft.; Izotóp Intézet Kutató, Fejlesztő, Termelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság; Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Komplex vízminősítést in situ megvalósító, közvetlen és immunfluoreszcencián, valamint optikai és lézeres plazma-színképelemzésen alapuló, moduláris érzékelő- és műszercsalád kifejlesztése, továbbá az alkalmazási területek kutatása...

2016-11-21 Fizikai Szemle

Füstöss László a Fizikai szemlében írt könyvismertetést Horváth Gábor, Farkas Alexandra, Kriska György: A poláros fény környezetoptikai és biológiai vonatkozásai című kötetéről.
...Maga a könyv sem tökéletes, csak nagyon jó. Rendkívül sok mindenről szól magas színvonalon, közérthetően....

Füstöss László (2016) Fizikai Szemle 2016/11. szám pp. 395-397

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: