Média

2020-03-27 valaszonline.hu

Tavaly decemberben juttatta el az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat elnökéhez egy magyar kutatócsoport azt a protokollt, amelynek alkalmazásával nem csupán előre lehet jelezni, de akár meg is lehet akadályozni a mostani koronavírus-világjárványhoz hasonló kríziseket – tudta meg a Válasz Online Földvári Gábortól. Az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa elmondja: a magyar innováció eredményességét helyi sikerek máris bizonyítják. Itt az idő, hogy a DAMA-protokoll birtokában a világ döntéshozói a megelőzésre is gondoljanak.

2020-03-26 magyarnemzet.hu

A veszélyeztetett görög karsztvipera védelmére alkalmas területekről szóló tanulmány jelent meg a múlt héten. Az Albániában és Görögországban élő fajról szóló szöveg – ami meglepően széles érdeklődést váltott ki – első szerzője Mizsei Edvárd, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

2020-03-24 index.hu

Holott sokat tanulhatunk a korábbi járványokból, és majd rengeteget tanulhatunk a koronavírus-járványból is - mondta el az Indexnek Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója. - "Ma már vannak olyan tudományos módszerek a kezünkben, amelyekkel bizonyos előrejelzéseket tudunk tenni. A DAMA-protokollt a járványmentes időkben kellene aktívan gyakorolni, pontosan azért, hogy az ilyen járványok kirobbanását meg tudjuk előzni. - index.hu (03.24)

2020-03-23 Kék Bolygó

A fertőző betegségek terjesztésében a csípőszúnyogok az egyik kiemelkedő csoport. Soltész Zoltán az ázsiai tigris szúnyogról és az általa potenciálisan terjedő betegségekről és a kapcsolódó citizen science programról beszélt. Földvári Gábor az újonnan megjelenő kullancs fajokról beszélt, az utóbbi 10 évben 6 új fajt azonosítottak. Bemutatta a kullancsgyűjtés módját is.

2020-03-23 M1 Ma Reggel

Nem elég reagálni a jelenlegi vírushelyzetre, fel kell kutatni azokat a kórokozókat, amelyek újabb járványt indíthatnak el, vélik szakértők. Földvári Gábor tudományos főmunkatárs, Ökológiai Kutatóközpont, a DAMA protokollt ismertette: Dokumentáció - a kockázatot jelentő területeken milyen kórokozókkal találkozhatunk; Felmérés: veszélyességi szempontból osztályozni kell a kórokozókat; Monitorozás - folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiválasztott kórokozók jellemzőit; Tevékenység - a megfelelő válaszok, intézkedések kialakítása.

2020-03-20 mta.hu, mti.hu, hirado.hu, InfoRádió, 24.hu, pestisracok.hu, webbeteg.hu, és sok más

Az mta. hu Szathmáry Eörssel, a csoport vezetőjével készített összefoglalót. A protokollt kidolgozó csoport kiindulópontja, hogy a világ, amelyben ma élünk, egyre kedvezőbb körülményeket teremt a globális járványok kialakulására, és civilizációnk bonyolult szövete egyre érzékenyebb az ilyen nagy megrázkódtatásokra. Szomorú irónia - és a gondolatok tűpontos illusztrációja -, hogy a néhány hónapja elkészült dokumentum példái között még nem szerepel az új koronavírus, és a most kialakult helyzet az elkerülendő szcenáriók között tűnik fel. Éppen ezért tanulságos röviden összefoglalni, mit tudunk a jelenlegi koronavírus-járványról:

Oldalak